Karlshamn & Ystad storsatsar på utveckling av yrkesprogrammen

pressrelease

2018-12-04, 08:00

Karlshamn och Ystad Fria Läroverk inleder ett samarbete med konsultföretaget Btv. Nordic AB med syfte att utveckla skolornas yrkesprogram. Arbetet handlar framförallt om att stärka kopplingen mellan skolans program och näringslivet.

– Kopplingen mellan skolorna och näringslivet är viktig för alla program men särskilt viktig för yrkesprogrammen. Det handlar om att näringslivet ska vara en naturlig del av programmen. Allt från studiebesök, mentorer från branschen och gästföreläsningar till praktik ska vara genomtänkt och följa en röd tråd, säger Christina Persson och Petra Sörensson, rektorer på skolorna.

Programmen det handlar om är Handels- och administrationsprogrammet med inriktning handel och service, El- och energiprogrammet med inriktning dator och kommunikationsteknik, Hantverksprogrammet med inriktning florist och frisör samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Under två månader kommer Btv jobba tillsammans med skolornas ledning och personal för att utveckla programmens upplägg.

– Vårt team kommer gå igenom alla program från grunden och titta på allt ifrån vilka kurser som erbjuds och vad man gör i de olika kurserna till hur man samverkar med näringslivet, säger Mikael Espenkrona, projektledare för Btv.

Btv har lång erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt inom både näringsliv och skola. Bland annat har man jobbat med företag som SKF, Rädda Barnen, Dialect och Åhléns. Inom skola har man senast jobbat med Ronneby kommuns handelsprogram.

Rektorerna ser detta som ett naturligt nästa steg för skolorna.

– Det här gör att vi kan ta nästa steg och höja oss ytterligare en nivå. Ambitionen är att våra yrkesprogram ska vara bäst i Sverige och att alla som går ett program hos oss ska vara mycket väl förberedda för att gå vidare till yrkeslivet, starta eget företag eller studera vidare.