Prestera på topp med bra mat i din kropp på Ystad Fria Läroverk

news

2022-05-02, 15:29

Från och med hösten 2022 kommer eleverna på Ystad Fria Läroverk att äta mat i egen skolrestaurang på Regementsområdet. Skolmaten är en viktig del i lärandet men också för stämning och bra humör, det visar studier från bland annat Livsmedelsverket.

På Ystad Fria Läroverk är det studier och träning som står i centrum och med en egen skolrestaurang får eleverna ännu bättre förutsättningar att lyckas och prestera bättre både i skolan och med träningen.

– Varje dag ska våra elever ha möjlighet att välja mellan tre olika varmrätter och tre olika sallader. Vi är lyhörda för elevernas önskemål och tillagar det som uppskattas för att säkerställa att ingen elev går hungrig, säger Patrick Hallbäck, verksamhetschef för kök och matsal,

Enligt honom har majoriteten av Sveriges skolor en utmaning i att få alla elever att äta sin skollunch och enormt stora mängder mat slängs. Svinn är inte bra för miljön och global uppvärmning påverkar människor över hela världen. Därför arbetar vi aktivt för att motverka svinn och göra eleverna medvetna om hur deras handlingar kan påverka människor i andra länder.

– Vi samarbetar med Generation Waste som innebär att vi använder vissa mätverktyg för att veta hur mycket mat vi slänger. Tids nog kommer vi ha skärmar på alla skolor där vi kontinuerligt visar hur mycket mat vi slösar eller sparar, fortsätter Patrick Hallbäck.

Francisco Hernandez är nyanställd kock med huvudansvar för maten. Han har över 20 års erfarenhet från restaurang- och hotellbranschen som kock och chef. Mat är hans stora passion och han är nu ivrig att få använda sin kunskap till att göra skolans elever mätta.

– Ingen ska gå hungrig, det är mitt mål. Utöver att laga god mat kommer jag fokusera på presentation och försöka utbilda eleverna. När det kommer till salladsbufféer till exempel vill jag att eleverna ska veta hur man sätter ihop en god sallad, avslutar Francisco Hernandez.

Presskontakt

Relaterat material